Algemeen

Bijles is niets om je voor te schamen

Bijles is niets om je voor te schamen

Wij van BijlesNederland zijn de hele dag bezig met bijles, school en studeren. Vaak horen we dan ook vooroordelen of sterke meningen over het fenomeen bijles. Steeds meer kinderen krijgen bijles voor vakken waar ze minder sterk in zijn.

Daar is toch helemaal niks mis mee zou je denken? Maar misschien schaam je je toch een beetje dat je bijles 'nodig hebt'. Je vrienden of vriendinnen hoeven minder hard te werken om dezelfde resultaten als jij te behalen. Wat een frustratie! Je vindt jezelf een beetje dom zelfs en schaamt je dat je bijles nodig hebt.

Laten we hier alvast kort en bondig op reageren: Dat is grote onzin en helemaal nergens voor nodig!

Iedereen heeft zwakke punten

Soms wordt het nodig hebben of krijgen van bijles als een teken van zwakte gezien. Het is nog een beetje een taboe, iets om je voor te schamen. Mensen laten veel liever zien dat ze ergens goed in zijn. Daardoor lijkt het alsof iedereen overal een kei in is, behalve jij. Er wordt niet zoveel over zwaktes gesproken, terwijl er erg veel studenten zijn die bijles krijgen.

Dat is ook niet zo gek: de klassen worden steeds groter. Hoe goed jouw juf of meester ook is, het is erg lastig om van ruim 30 kinderen bij te houden of iedereen alles ook écht begrijpt. Een bijlesleraar kan je hierbij goed helpen.

Bijles kan je helpen om dingen beter te begrijpen, het helpt je met het maken van je huiswerk en te studeren en uiteindelijk behaal je daardoor betere resultaten. Het kan net het verschil betekenen tussen overgaan of blijven zitten.

Datgene dat centraal staat is het investeren in jezelf. Besef je dat zelfs de grootste, slimste of beste ter aarde hun zwaktes hebben en deze bijschaven om nóg beter te worden.

Bijles komt ook in alle sectoren voor

Kijk maar eens naar het Nederlands voetbalelftal: die hebben zware trainingen en vaak ook met individuele stukjes. Bijles is jouw manier om de stof te tackelen! Kijk bijvoorbeeld eens naar 's werelds meest succesvolle voetballers. Ene Cristiano Ronaldo staat bekend als een écht trainingsbeest.

Het was niet alleen talent dat hem zo ver heeft gebracht. Trainen, trainen en nog eens trainen was het grootste geheim achter zijn succes. Sporters, zangers, acteurs, iedereen heeft ergens hulp bij nodig. Niets dus om je voor te schamen.

Iedereen is anders. De een is goed in sport, de ander goed in taal, de ander goed in rekenen en weer een ander juist in geschiedenis en aardrijkskunde. Niemand is overal goed in, en dat hoeft ook helemaal niet! Omdat iedereen anders is, zijn er ook zoveel verschillende beroepen.

Niet iedereen zou het goed doen als een juf of meester, en niet iedereen zou het goed doen als profvoetballer, bakker, stewardess, schilder of wetenschapper. Toch is het wel belangrijk om sommige dingen iets beter te kunnen of iets beter te begrijpen, al heb je het misschien bij je toekomstige beroep niet altijd nodig. Bijles kan je hier bij helpen!

Bijles is een belangrijke ondersteuning

Een bijlesgever kan je helpen met allerhande vakken. Soms is de uitleg van je eigen juf of meester voor jou niet zo duidelijk. Of misschien ligt een andere benadering je beter. Een andere manier van uitleggen kan dan helpen.

Je eigen juf of meester heeft natuurlijk een hele klas om uitleg aan te geven en kan daardoor niet altijd nagaan of iedereen alles wel echt snapt en of de manier van uitleg voor iedereen duidelijk is. Een bijlesleraar heeft alleen jou, of een klein groepje leerlingen als je daarvoor kiest, om uitleg aan te geven.

Daardoor kan een bijlesgever meer inspringen op jouw niveau en kijken welke manier van uitleg voor jou het duidelijkst. De les wordt persoonlijker op jou (of op een klein groepje) gericht. Daardoor kun je in kortere tijd meer bereiken!

Bijles is voor iedereen

Tussen de 15 en 25% van de scholieren en studenten ontvangt bijles, je bent dus zeker niet de enige. Statistisch gezien zijn er dus ook zeker kinderen in jouw klas die bijles volgen.

In Nederland zijn talloze bijlesbureaus en bijlesdocenten te vinden. Dat is natuurlijk ook niet voor niets. Als er geen vraag zou zijn naar bijles zouden deze bijlesbureaus en bijlesdocenten ook niet bestaan. Bijles is dus niets om je voor te schamen, je bent zeker niet de enige die bijles krijgt.

Een bijlesleraar is er speciaal voor jou, of voor een klein groepje. Je kunt dus alle vragen stellen, die je in de klas misschien niet durft te stellen omdat je bang bent dat er negatieve reacties komen van je medeleerlingen.

Een bijlesleraar heeft alle tijd, zal je nooit opjagen en vindt het niet erg om bepaalde dingen opnieuw uit te leggen of juist op een andere manier uit te leggen. Daardoor is bijles eigenlijk heel fijn. Op school, in een grote klas, kun je je soms wat bekeken voelen. Daar heb je bij bijles geen last van.

Zoek je bijles?

Ben je net als vele anderen op zoek naar bijles? Via BijlesNederland kun je gratis in contact komen met bijlesgevers of bijlesbureaus bij jou in de buurt. Je kunt een advertentie schrijven, over welke vakken je moeilijk vindt of waar je extra hulp bij nodig hebt, en een bijlesgever kan daar op reageren.

Je kunt zelf kiezen welke bijlesgever en welke manier van bijles het beste bij jou past. Natuurlijk is het belangrijk dat je ook een klik hebt met je bijlesgever. Dat zorgt ervoor dat je de stof sneller opneemt en meer zin hebt om naar school te gaan!

0 reacties op dit artikel

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Reageren met je eigen account? Log hier in.

Volg BijlesNederland op Facebook!