Spraak en taal

Goed Nederlands leren, een flinke klus

Goed Nederlands leren, een flinke klus

Het kofschip, 'de' of 'het', uitdrukkingen, gezegdes, afkortingen, wat hebben we toch een rijke en boeiende taal. De meeste inwoners van ons landje zijn al van jongs af aan bezig met het leren van onze nationale taal, het Nederlands.

Misschien is het voor jou allemaal wel gesneden koek, maar voor veel mensen is onze taal echt niet gemakkelijk. Het goed beheersen van het Nederlands is voor veel landgenoten dan ook een hele uitdaging.

Er kunnen veel uiteenlopende redenen zijn waarom jij op zoek bent naar bijles voor taal op de basisschool of het vak Nederlands op het voortgezet onderwijs. En dan is er ook nog een grote groep mensen die het Nederlands leren als tweede taal (NT2), als onderdeel van de verplichte inburgering in de Nederlandse samenleving.

Wie zoekt er eigenlijk Bijles Nederlands?

Veel mensen lopen tegen problemen aan met het Nederlands, ook mensen die al hun hele leven in Nederland wonen. Wanneer bijvoorbeeld een van je ouders uit een ander land komt, of misschien wel allebei je ouders, dan kan dat problemen opleveren op taalgebied. Misschien spreek je thuis wel Duits of Arabisch.

Ook kan het zijn dat je ouders wel uit Nederland komen, maar thuis vooral in een dialect praten, waardoor je thuis niet in aanraking komt met het Standaard-Nederlands (voorheen ABN genoemd: Algemeen Beschaafd Nederlands). Het is dan goed mogelijk dat je de Nederlandse taal niet (perfect) beheerst en daardoor een achterstand opdoet op school.

Of misschien heeft een leerling wel problemen met taal door een aandoening als dyslexie. Tot slot zijn er natuurlijk leerlingen die in het algemeen moeite hebben met taal, ze hebben geen talenknobbel en kunnen wel wat hulp gebruiken.

Een andere, vaak kwetsbare, groep zijn immigranten en vluchtelingen die op latere leeftijd het Nederlands noodgedwongen moeten leren, omdat ze hier een nieuw thuis hebben gevonden. Deze groep heeft vaak al te kampen met ontzettend veel moeilijkheden, waardoor het dikwijls een erg lastig en langzaam proces is. Er zijn veel hulpmiddelen voor handen, maar deze moeten ook gevonden én gebruikt worden. Het leren van Nederlands als tweede taal valt dan ook echt niet mee.

Al deze situaties kunnen vanzelfsprekend moeilijkheden veroorzaken. Gelukkig worden er door de overheid, en steeds meer door de zakelijke sector, veel oplossingen aangeboden. En dat is belangrijk, want de bovengenoemde situaties komen regelmatig voor en veel mensen komen in aanraking met taalonderwijs of bijles.

Bijles Nederlands, dat loont zich!

Taal is erg belangrijk: alles begint immers met taal. Heb jij het Nederlands nodig in je dagelijkse leven en heb je moeite met de taal? Misschien omdat het Nederlands niet jouw moedertaal is? Dan kan bijles uitkomst bieden.

NT2 onderwijs richt zich specifiek op mensen voor wie Nederlands een vreemde taal is, het wordt dan ook op een andere manier aangeboden dan bijles van Nederlands als eerste taal. Volledig gericht op jouw behoeften en voorkeuren.

Het loont zich écht om een goede cursus, onderwijsinstelling of bijlesgever te zoeken. Online of in de bibliotheek zijn er veel hulpmiddelen te vinden. Veel lezen heeft ook een goed effect op je woordenschat en je krijgt er een beter inzicht in de grammatica door. Een bijlesgever kan jou ondersteunen gedurende het gehele proces.

Een bijlesdocent taal kijkt naar jouw knelpunten en helpt je hierbij. Het kan hierbij gaan om specifieke onderwerpen, zoals spelling, uitdrukkingen en gezegdes, grammatica, of juist taal in het algemeen. Denk bijvoorbeeld eens aan conversatieles. Niet iedereen heeft in zijn of haar directe omgeving volop mogelijkheid om te oefenen. Met een bijlesdocent taal zul je beter worden in het Nederlands, wat jou ook zeker zal helpen met andere vakken.

Je Nederlands verbeteren?

Zit je op het voortgezet onderwijs en heb je moeite met de Nederlandse taal? Je bent niet de enige! Er zijn veel scholieren die moeite hebben met alle nieuwe dingen die je op het voortgezet onderwijs leert op het gebied van Nederlands.

Onze taal kent veel valkuilen, zelfs voor moedertaalsprekers. Denk maar eens aan al die PABO-studenten die 'voor de bijl gaan' met de toetsen Nederlands. Op de basisschool kon je het nog overzien, maar nu er meerdere grammaticale regels bijkomen wordt het toch allemaal wat moeilijker.

Maar je kunt er gelukkig wel veel aan doen. Er zijn talloze websites op het internet waar je jouw grammatica kunt oefenen, ezelsbruggetjes kunt vinden of een goede bijlesgever kunt vinden bij jou in de buurt.

Een bijlesgever Nederlands kan jou helpen met het begrijpen van nieuwe stof. Je bijlesgever Nederlands zorgt er voor dat hij een methode gebruikt die aansluit op jouw behoeften en niveau. Je beheerst de lesstof hierdoor beter en zult vooruit gaan, dat zal ook terug te zien zijn aan je cijfers.

NT2 onderwijs voor volwassenen

Nederlands als tweede taal wordt niet alleen aangeboden aan kinderen, maar ook aan volwassenen. Denk bijvoorbeeld eens aan al die mensen die naar Nederland komen om een veilig thuis te vinden. Je kunt je voorstellen dat het niet gemakkelijk is wanneer je in een vreemd land, omringd door mensen die jouw taal niet spreken, opnieuw moet beginnen.

Je leert de nieuwe taal op een andere manier dan jouw leeftijdsgenoten. Want doorgaans hebben die deze taal al van nature geleerd, als moedertaal. Ook de grammatica en andere moeilijkheden levert voor hen nauwelijks problemen op. Zij hebben de taal al op jonge leeftijd verder verbeterd op de basisschool of op het voortgezet onderwijs.

NT2 bijles voor volwassenen

Een bijlesgever Nederlands met ervaring in NT2 kan jou helpen bij jouw leerproces. Er zijn verschillende manieren om de Nederlandse taal te leren beheersen. Je kunt klassikale lessen volgen bij taalscholen gericht op NT2-onderwijs of je kunt privé aan de slag met een NT2-docent.

Kortom: het leren van Nederlands is erg belangrijk, want ook jij wilt toch ook moeiteloos mee draaien in de Nederlandse maatschappij, een baan vinden, contacten leggen, slagen voor je inburgeringscursus of kleine alledaagse dingetjes?

0 reacties op dit artikel

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Reageren met je eigen account? Log hier in.

Volg BijlesNederland op Facebook!