Algemeen

De 5 ultieme bewijzen dat je nooit te oud bent om te leren

De 5 ultieme bewijzen dat je nooit te oud bent om te leren

'Men is nooit te oud om te leren'. Sommigen van ons nemen dit eeuwenoude spreekwoord ruimschoots ter harte. Zo hoor je wel eens over iemand die nèt met pensioen is en uit passie of verveling nog een universitaire studie geschiedenis gaat volgen. Vaak een mooie uitdaging waarvan je, zogezegd, nieuwe energie krijgt.

In sommige gevallen gaat het om ouderen die gedurende hun jeugd nooit de gelegenheid hebben gehad een studie te doen of er simpelweg geen tijd voor hadden. Blijkbaar heeft lang niet iedereen zin om mooie 'reisjes over de Rijn' te gaan maken, heerlijke wandeltochten te plannen of achter de spreekwoordelijke geraniums te gaan zitten. Daar hebben we natuurlijk veel respect voor. Hulde!

Zoals met alles is het ook hier 'baas boven baas'. Enkele van deze 'rijpere' studenten deden dit namelijk op een wel erg opvallende leeftijd. Vandaag bekijken we eens vijf van deze 'eindbazen' die op bejaarde leeftijd nog (met een volle boekentas?) schoolwaarts keerden.

5) De oudste basisschoolleerling ter wereld, Kimani Maruge

Kimani Maruge, of voluit - Kimani Ng'ang'a Maruge – was een Keniaanse man die op 84-jarige leeftijd besloot dat de tijd rijp was om basisonderwijs te gaan volgen. Tot zijn grote spijt was het schoolsysteem in het Afrikaanse land gedurende zijn jeugdjaren niet toegankelijk voor mensen uit Kimani's sociale klasse.

Maar daar was verandering in gekomen. Kimani, naar eigen zeggen geboren in 1920, bezocht vervolgens jarenlang trouw de Kapkenduiywo Primary School in Eldoret, Kenia. Het was onrustig in Kenia gedurende zijn schooljaren en dat maakte het volgen van onderwijs zo mogelijk nóg moeilijker.

Niettemin bleef Kimani, die ondertussen bekend stond als een échte lokale held, stug doorgaan. Niets kon hem weerhouden van educatie. Hij werd al gauw geloofd voor zijn uitzonderlijke werkethiek en gezien als een symbool voor de strijd voor gratis onderwijs, beschikbaar voor iedereen. Iets dat ook nu, vandaag de dag, in veel Afrikaanse landen nog lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Het verhaal van Kimani is een bijzonder verhaal. In 2005 werd hem zelfs een van 's werelds grootste podia geboden. Hij mocht over het belang van vrij onderwijs spreken voor de Verenigde Naties in New York op de 'Summit' van 2005.

Maruge overleed in 2009 in de Keniaanse hoofdstad, Nairobi. Helaas heeft hij daardoor de in 2011 verschenen film over zijn wonderlijke schoolcarrière niet meer mogen meemaken.

4) Een lichtend voorbeeld met 70 jaar, Wally Taibleson

Waar we hier in Nederland doorgaans 12/13 jaren oud zijn, was Wally Taibleson 70 jaar oud toen hij begon aan zijn avontuur op de middelbare school. Wat vooral opvallend is, is dat deze laatbloeier daarna nog een bachelors degree en, let wel, drie master's degrees met goed gevolg wist af te ronden.

Een prestatie van jewelste. Taibleson werd daarmee de oudste afgestudeerde ooit in het hele onderwijssysteem van de staat Californië. Toen hij op 90-jarige, nét voor zijn afstudeerceremonie, geïnterviewd werd door verslaggevers deelde hij de volgende wijsheid met de lezers: "As long as you’re learning, you’re not old".

3) Dr. Allan Stewart, de pientere gepensioneerde tandarts

Er is wat onduidelijkheid over wie 's werelds oudste afgestudeerde is. Steeds meer mensen besluiten de stoute schoenen aan te trekken en alsnog hun onvoltooide studiedroom te verwezenlijken. Leeftijd speelt hierbij geen rol, dat moge duidelijk zijn. Zo ook Allan Stewart, een tandarts uit New South Wales in Australië.

Deze gepensioneerde tandarts ontving in 2012 op 97-jarige leeftijd alweer zijn vierde diploma. Het betrof hier een heuse master 'Klinische Wetenschappen' van de Southern Cross University, gelegen in zijn thuisprovincie van Australië.

Opvallend is dat Stewart zijn eerste titel al behaalde in 1936 en daarna decennialang als tandarts werkte. Dit maakt Stewart een uitzonderlijk voorbeeld van academische prestaties en het plezier van leren op iedere denkbare leeftijd.

Naar eigen zeggen besloot hij deze studies te doen om 'scherp van geest' te blijven. Waar anderen er (wellicht wijselijk) voor zouden kiezen van tijd tot tijd een sudoko te maken, besloot Stewart het dus iets rigoureuzer aan te pakken. Een prestatie van formaat.

2) Een Amerikaanse bekendheid, Nola Ochs

De Amerikaanse Nola Ochs werd een waar voorbeeld voor vele Amerikanen. De Amerikaanse pers kreeg er geen genoeg van toen mevrouw Ochs in 2007 afstudeerde aan de middelbare school. Ze was destijds 95 jaren oud. Nola besloot daarna overigens ook nog voor haar master te gaan, die zij succesvol afrondde in 2010.

Volgens Amerikaans recept werd zij, overigens meer dan terecht, onder luid applaus in de watten gelegd en stond zij geruime tijd in de schijnwerpers. Zo ontving zij haar diploma van de gouverneur van Kansas en werd haar de titel 'Kansas Woman Leader of the Year' toegekend.

Wellicht het meest opvallende feit was de uitnodiging die zij ontving van de bekende tv-presentator Jay Leno, waarop zij acte-de-présence gaf in zijn veelbekeken show: 'The Tonight Show'.

De laatste jaren van haar leven was zij actief als studente aan de FHSU en als universitair onderwijsassistente. In een van haar laatste interviews gaf zij aan dat leeftijd geen 'ding' is. Of in haar woorden: "I don't keep track of my age, but I can tell you I was born in November of 1911".

1) De oudste student ter wereld, Leo Plass

Volgens ingewijden is er echter één persoon die vooralsnog als de oudste student ter wereld gezien mag worden: de heer Leo Plass. Op 99-jarige werd de heer Leo Plass namelijk 's werelds oudste afgestudeerde. Hij studeerde in 2011 af in Oregon, aan de Eastern Oregon University. Hij ging hierdoor zijn landgenote Nola Ochs ruimschoots voorbij.

Plass' studiecarrière was er een van een grote omweg en verscheidene obstakels op de weg. Plass was met 20 jaar genoodzaakt te stoppen met school, toen de Grote Depressie insloeg als een bom. Hij verloor zijn spaargeld, zo'n 400 dollar, destijds een flink pak geld. Hij was daardoor niet in staat om zijn schoolgeld te betalen en besloot daarop noodgedwongen een baan bij een houtzagerij aan te nemen.

Toen hij op latere leeftijd erachter kwam dat hij in feite maar enkele studiepunten mistte om alsnog af te studeren, wist hij vol goede moed terug te keren naar de schoolbanken. Veel tijd heeft hij overigens niet door hoeven te brengen in die schoolbanken, de school beloonde hem namelijk met studiepunten voor zijn leven vol werkervaring. Zo werkte Plass in de bouw, als tomatenplukker, beheerder van een pompstation en manager van een kredietverstrekker.

Het enige waar Plass spijt van had is dat hij destijds, zo'n 85 jaar geleden, niet doorhad hoe weinig studiepunten hem nog restte om het geheel mooi af te sluiten. Maar, zoals gezegd, beter laat dan nooit.

De heer Plass is in 2015 overleden. Hij deelde wel nog een dringend advies na zijn hernieuwde ervaring met het Amerikaanse schoolsysteem: "They don't teach youngsters things they need to know about. When I was in school, that's about all they did teach. You learned how to cook, you learned how to sew and how to type."

Een goed voorbeeld voor de rest van ons

De hierboven genoemde personen zijn natuurlijk uitzonderingen, al zijn er nog vele andere voorbeelden te noemen van ontzettend inspirerende oudere mensen. Dit geeft wel aan dat je je nergens 'te oud' voor zou moeten voelen. Dat is vaak ontzettend zonde. Wij zeggen dus, gewoon doen!

Dus wil jij ook in je tweede jeugd aan de slag met een nieuwe vaardigheid? Misschien wel leren gitaarspelen of Frans spreken? Aarzel dan niet en ga er mee aan de slag. Het moge duidelijk zijn. Je bent écht nooit te oud om te leren.

You are never too old to set another goal or to dream a new dream.

- C.S. Lewis

0 reacties op dit artikel

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Reageren met je eigen account? Log hier in.

Volg BijlesNederland op Facebook!