Tips en advies

Hoe kun jij je perfect voorbereiden op de eindexamens?

Hoe kun jij je perfect voorbereiden op de eindexamens?

Laten we eerlijk zijn, de centrale examens zijn erg belangrijk. Het is dan ook niet vreemd dat, tenzij je een onwijs koele kikker bent, de examenperiode en de tijd die daaraan vooraf gaat nogal stressvol zijn. Niet alleen op school, maar ook thuis hangt de spanning in de lucht. Je wilt natuurlijk graag goede resultaten behalen, en het allerbelangrijkst: slagen!

Want het eindexamen is het einddoel. Je missie! Als je geslaagd bent kun je door met je studie, begint het studentenleven en kun je je door je studie voorbereiden op je latere beroep.

Voor sommige opleidingen heb je bepaalde cijfers nodig om ingeloot te worden, dat maakt het nog eens extra spannend. En wat is het alternatief? Her-examen, dat gaat nòg meer stress opleveren. Of stel je voor dat je niet slaagt. Dat is een doemscenario waar je niet aan wil denken. Toch?

Doemdenken en piekeren over je examen heeft geen zin

Doemdenken, twijfelen, piekeren of rondjes ijsberen door je slaapkamer, het heeft allemaal geen enkele zin. Natuurlijk, zorgen horen erbij, maar laat je niet gek maken. Denk maar zo, wat is het ergste dat kan gebeuren? Je zakt voor alles met een 1 (dat gaat niet gebeuren). Dan is dat nog altijd niet het einde.

Ontzettend veel onwijs succesvolle mensen zijn met vallen en opstaan gekomen waar ze nu zijn. Wanneer jij je best doet, kom je er wel! Zorg dus dat je die zenuwen onder controle hebt.

Blijf je er toch mee worstelen? Zoek dan afleiding tussen het studeren door. Ga een stuk lopen met de hond, ga hardlopen of ga voetballen met een vriend(in). Een goede planning zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent. Wanneer je goed beslagen te ijs komt, zal dat al ontzettend schelen.

Een steuntje in de rug voor het examen

Dat neemt niet weg dat een steuntje in de rug mooi meegenomen is. Wanneer je dit jaar eindexamen doet en je wel wat hulp kunt gebruiken met de voorbereiding kun je via BijlesNederland gratis in contact komen met bijlesgevers van specifieke vakken, maar ook juist voor examentraining.

Bijles in een bepaald vak kan je helpen om een goed resultaat te behalen. Ook examentraining kan heel nuttig zijn. Daarbij kan dit veel stress wegnemen. Je weet immers dat je goed voorbereid gaat zijn! Dat helpt.

Examenstress voorkomen

De examenplanning

De eindexamenperiode wordt verdeeld over twee tijdvakken. Het tweede tijdvak is voor eventuele herkansingen. In maart wordt bekend gemaakt welke examens op welke data zullen plaatsvinden.

Enkele uitzonderingen op de planning van de toetsen is voor het vmbo doorgaans het centraal praktisch examen van de beeldende vakken en voor het vwo het centraal praktisch examen van tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving.

Vakken die correctie-intensief zijn voor docenten, dus aardig wat tijd kosten om te controleren voor je leraar, worden vooral aan het begin van de examenperiode gepland. Hierdoor hebben docenten wat meer tijd om je punt te berekenen. Dit geldt vooral voor vakken met veel nakijkwerk, bijvoorbeeld vakken met examens met heel veel open vragen.

Vanzelfsprekend is het nakijken van meerkeuzevragen een peulenschil vergeleken met het controleren van schrijfopdrachten. Tevens is er in het rooster juist een spreiding van de vakken tussen havo en vwo, omdat het vaak voorkomt dat het eenzelfde docent is die de examens nakijkt.

Hoe pak ik mijn voorbereiding zo goed mogelijk aan?

Die vraag blijft natuurlijk de crux. Hoe ga je die klus klaren? Hoe pienter je ook bent, je zult sowieso de boeken in moeten duiken. Dat is natuurlijk logisch. Maar wat kun je nog meer doen om een zo goed mogelijke voorbereiding te krijgen?

Zorg verder voor een goede planning. Begin op tijd en zorg ervoor dat je ook genoeg tijd over gaat houden voor andere zaken. Er moet natuurlijk flink gestudeerd worden, maar ontspanning is ook goed van tijd tot tijd.

Bekijk ook eens onze vorige blog over de perfecte leeromgeving, zodat jouw studeerplek optimaal is. Deze blog bevat erg handige tips die jouw voorbereiding een stuk prettiger kunnen maken.

We kunnen erover schrijven tot we een ons wegen, maar onder de streep komt het natuurlijk aan op jouw planning en in hoeverre jij je aan jouw planning zult houden. Een bijlesleraar, gespecialiseerd in examentraining, kan daar bij helpen. Ook wanneer je moeite hebt de juiste motivatie te vinden. Daarover meer hieronder.

Bijles in verschillende vakken

Ook jij zult vast vakken hebben waarin je sterker bent dan in andere vakken. Dat is menselijk. Een geduldige bijlesleraar kan je helpen de stof beter onder de knie te krijgen. Wanneer je zorgen hebt over een bepaald vak, kan bijles misschien zelfs het verschil maken tussen slagen, herkansen en zakken.

Je bijlesdocent werkt samen met jou op een rustige en gestructureerde manier om onderwerpen door te nemen en helpt je hierbij met de voorbereiding van je examen. De bijlesgever motiveert jou, hij of zij doet er alles aan om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid die bankjes in gaat.

Daarbij legt een bijlesgever dingen soms net op een andere manier uit dan je eigen docent, waardoor het voor jou misschien makkelijker te begrijpen is. Begin samen op tijd met de voorbereidingen. Werk gericht aan datgene waar je examens zich op richten, dan kun je snel flinke stappen maken.

Voorbereiden op eindexamen

Examentraining om stress te voorkomen

Scoor je al ruime voldoendes voor je vakken tijdens normale proefwerken en toetsen, maar lijkt het je lastig om examens te maken? Misschien weet je wel van jezelf dat je soms een beetje in de stress schiet, zelfs wanneer je een goede voorbereiding hebt getroffen.

Reuze vervelend die zenuwen! Een bijlesdocent die jou eindexamentraining geeft helpt hierbij. Oefen samen toetsen van bijvoorbeeld het examen van vorig jaar, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Via BijlesNederland kun je in contact komen met een bijlesleraar examentraining of een bijles- of huiswerkinstituut waar examentraining gegeven wordt. Plaats een advertentie waarin je uitlegt waar bij jou de knelpunten zitten. Zo weten bijlesgever precies of ze jou kunnen helpen of niet.

Hoe gaat examentraining in zijn werk?

Examentraining helpt je met het maken van een planning: je plant wanneer je voor welk vak leert, huiswerk en/of samenvattingen maakt. Je hebt zo een stok achter de deur. In een rustige omgeving krijg je persoonlijke begeleiding, of werk je in een klein groepje. Je maakt oefenexamens en ziet wat je goed en juist fout doet.

Van je fouten leer je, je ziet waar je fouten maakt en weet waar je verder mee moet oefenen. Ook het bespreken van de vragen en dingen die je fout doet helpt je, je krijgt extra uitleg of ondersteuning waar nodig.

Door het maken van oefenexamens raak je ook vertrouwd met de wijze van toetsing. Deze kan net iets anders zijn dan je gewend bent van je gewone proefwerken en toetsen. Je leert tijdens de oefenexamens ook om te gaan met de tijdsdruk en de stress, zaken die invloed hebben op je uiteindelijke cijfer.

Zo maken veel leerlingen fouten in examens omdat ze nerveus zijn en daardoor de vragen niet goed lezen. Het komt niet snel voor dat de exameninstantie zogenaamde 'instinkers' in examens zet, maar meer dat de vragen in de haast verkeerd gelezen worden. Je wil natuurlijk wel alles op tijd af hebben. Dat kan je flink op je zenuwen werken!

De voordelen van examentraining

Voor scholieren die snel zenuwachtig raken door toetsing, of scholieren met faalangst, kan eindexamentraining dus raadzaam zijn. De voordelen van examentraining op een rijtje:

  • Een duidelijke planning en een stok achter de deur
  • Hulp bij motivatieproblemen
  • Individueel of in kleine groepjes werken: meer aandacht voor jou
  • Alle stof nog eens gericht doorlopen
  • Hulp bij knelpunten zodat je écht alles snapt voor het examen
  • Het vertrouwd raken aan de wijze van toetsing
  • Leren omgaan met tijdsdruk en stress
  • Een groter zelfvertrouwen
  • Hogere slagingskans

Vele scholieren maken net voor hun eindexamenperiode een klassikaal oefenexamen, zodat ze alvast een begincijfer kunnen bepalen. Dat doet je leraar, zodat je alvast weet hoe je er voor staat.

Uit ervaring is gebleken dat leerlingen die met de bovenstaande tips aan de slag gaan aan het eind van de examentraining aanzienlijk beter scoren. Wanneer er daarnaast begeleiding is van een bijlesgever, gericht op examentraining, komen de examen-makers doorgaans nóg beter voor de dag.

Mocht je bezorgd zijn over de examens, dan is examentraining dus zeker het overwegen waard. Zeker bij vakken waar je die punten hard nodig hebt.

Of je het nu helemaal op eigen kracht doet, of met enige ondersteuning, wij wensen je in ieder geval ontzettend veel succes in je voorbereiding op de eindexamens!

0 reacties op dit artikel

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Reageren met je eigen account? Log hier in.

Volg BijlesNederland op Facebook!