Tips en advies

Een goede scriptie schrijven (5 handige tips)

Een goede scriptie schrijven (5 handige tips)

De scriptie is doorgaans het laatste onderdeel van jouw studie. Helaas wordt het schrijven van een scriptie door de meeste studenten gezien als een tijdrovend, zenuwslopend en intensief proces.

Een scriptie moet een goed, helder geschreven en gedocumenteerd document worden over een gespecificeerd onderwerp, met een goede onderbouwing en volledig voorzien zijn van bronvermeldingen. Al met al een fikse klus waarbij er volop 'beren op de weg' te zien zijn. Tot slot moet de student zijn of haar scriptie nog verdedigen voor een afstudeercommissie.

Al met al een hele uitdaging. Het is duidelijk dat de scriptie een essentieel onderdeel is van een studie. Studenten kijken doorgaans niet bepaald uit naar het daadwerkelijk beginnen aan hun scriptie. Linksom of rechtsom, volop reden om goed gestructureerd te werk te gaan. En dan hebben we het nog niet eens over intrinsieke of extrinsieke motivatie gehad.

Aangezien iedereen tijdens het schrijven van zijn of haar scriptie wel wat hulp kan gebruiken, geven we je graag een aantal handige tips waar je op kunt letten. Want, hoe pak je dit aan op een zo efficiënt mogelijke wijze?

Tip 1: Het onderwerp van je scriptie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk voor je begint goed na over welk onderwerp je kiest voor je scriptie. Een onderwerp waar je voldoende kennis van hebt, dat goed bij jou past en tevens voldoet aan de verwachtingen van je scriptiebegeleider. Overleggen met docenten of andere studenten is vaak de beste manier om uit te vinden wat een goed onderwerp is voor jou, bespreek dus je ideeën terwijl je inspiratie op doet uit onderzoek.

Let er ook op dat je een onderwerp kiest dat goed te onderzoeken valt. Het beste is natuurlijk iets waar veel informatie over te vinden is, of iets actueels. Denk bij jezelf, welke kanten kan ik op met dit onderwerp? Waar leg ik de accenten?

Ook wil je geen onderwerp dat al door vele anderen is gekozen. Originaliteit siert. Het is natuurlijk toch de bedoeling dat je enigszins uitgedaagd wordt door de probleemstelling, maar het is dan wel zo prettig wanneer er ook literatuur of informatie te vinden is die jou kan helpen.

Literatuur voor scriptie

Zoals met alles gedurende je studie, is er ook hier volop informatie op het internet te vinden. Graaf diep in de zoekmachines, want niet alle informatie over en voor scripties is even goed te vinden. Het loont ook om andere, minder gebruikte, zoekmachines als Bing en Yahoo te gebruiken, want deze leveren soms betere en gerichtere resultaten op.

Tijdens je studie ben je vast en zeker onderzoeksthema's tegengekomen die bovengemiddeld interessant leken, je hebt dus waarschijnlijk al wel een 'gevoel' waar jouw mogelijkheden liggen. Uiteindelijk weet alleen jij wat jouw perfecte onderwerp is, dus neem de tijd dit goed te overpeinzen.

Je scriptie dient je uit te dagen en een uitgebalanceerd en diepgaand stuk te worden, maar wees ook weer niet té ambitieus. Niemand verwacht dat je in jouw scriptie even wereldproblematiek op eloquente wijze recht zult zetten. Kortom: zorg ervoor dat jouw onderwerp een haalbare, maar interessante kaart is.

Tip 2: Vraagstelling formuleren

Na het kiezen van een onderwerp is het belangrijk om na te denken over je hoofdvraag. Wat wil je bereiken met je scriptie? Nee, 'Ik wil gewoon een gemakkelijke voldoende' is helaas geen goed antwoord.

Door het opstellen van een vraagstelling kun je voor jezelf duidelijk in beeld krijgen waar je je op gaat richten. Een goede vraagstelling moet helder zijn, het onderwerp afbakenen, wetenschappelijk relevant zijn en goed te onderzoeken.

Door je vraagstelling ook nog eens op te splitsen in deelvragen krijg je als het ware vanzelf een structuur voor de inhoud van je scriptie. Welke vraag wil je precies beantwoorden met behulp van jouw deelvragen? Het antwoord op deze vraag wordt het doel van je onderzoek.

Werk deze structuur uit en zorg ervoor dat het een logisch geheel is. Teken een diagram en denk voor elke deelvraag al ruw na over hoe je deze gaat beantwoorden. Dit hoeft nog niet te gedetailleerd, maar probeer een indruk te krijgen van hoeveel je over iedere deelvraag kunt vertellen. Kom je met deze deelvragen tot een goede beantwoording van je hoofdvraag?

Leg die structuur ook voor aan andere studenten of je begeleider, gebruik iedere steun in de rug die voor handen is. Zeker wanneer je zelf door de bomen (letters in het Word-bestand) het bos niet meer ziet.

Tip 3: Scriptie schrijven, herschrijven en afwerken

Voordat je een hoop woorden op papier gaat schrijven is het verstandig om eerst een goede inhoudsopgave te maken. Zodat je weet, aan de hand van de hoofdstukken, hoe de structuur van je scriptie er uit gaat zien.

Daarbij is het belangrijk om eerst relevante informatie te gaan verzamelen aan de hand van bronnen en literatuur. Wanneer je alle informatie bij elkaar hebt, is het tijd om te beginnen met het schrijven van de eerste ruwe versie van je scriptie. Let hier vooral niet te veel op spelling, zinsbouw, etcetera. Dat is voor latere orde.

Neem rustig de tijd om alles te schrijven wat jij belangrijk acht. Zorg dat je tijdens het schrijven voortdurend je vraagstelling in gedachte hebt. Zorg ook voor een juiste bronvermelding. Het is belangrijk dat alle informatie die jij gebruikt terug te leiden is naar een betrouwbare bron. Wanneer je eenmaal iets op papier hebt, is het een goed idee om dit regelmatig terug te lezen. Het herschrijven van gedeeltes van je scriptie hoort er ook bij.

Scriptie schrijven en afwerken

Zorg voornamelijk dat je je hoofdargument helder naar voren brengt. Het heeft geen zin om je grootste troef ergens midden in een lange alinea te plaatsen, of helemaal achteraan in je scriptie. Pen je belangrijkste bevindingen helder neer. Dit is wat de lezer zich voornamelijk gaat herinneren.

Let er ook op dat je dit soort belangrijke passages goed en 'volwassen' in weet te leiden. Het is dan ook beter om zinnen als 'het doel van mijn scriptie is' te vermijden. Dat is toch een beetje als - 'mijn spreekbeurt gaat over'. Het is dan ook beter om het wat professioneler en meer 'verhalend' in te leiden.

Wanneer je scriptie in een vergevorderd stadium is, is het belangrijk om je met de afronding bezig te houden. Je schrijft een conclusie over je werk, waarin je kort een antwoord op je vraagstelling geeft. Daarbij controleer je de bronvermelding en literatuurlijst en vul je deze aan.

Je perfectioneert nu ook je inleiding, waarin je schrijft over het doel van je scriptie. Het maken van een representatief voorblad, het controleren van de paginanummering en een laatste feedbackronde komen nu allemaal aan bod.

Tip 4: Zinsopbouw en spelfouten

Let er tijdens het schrijven van je scriptie op dat je geen spelfouten of rare grammaticale missers maakt. Dit zou erg zonde zijn, want dit kan afleiden van de informatie die je wil delen en komt slordig over. Kijk tot slot ook nog eens goed naar de stijl, is alles goed leesbaar?

Ook is het belangrijk dat je helder taalgebruik gebruikt. De zinnen moeten zeker niet té lang zijn, vermijd onduidelijke zinnen en probeer alles zo concreet mogelijk op te schrijven. Zorg ook dat je alinea's een goede en overzichtelijke lengte hebben. Zijn alle zinnen vloeiend? Een scriptie hoeft niet per definitie saai te zijn.

Laat tot slot bijvoorbeeld eens een familielid, vriend of vriendin met een goede kennis van de Nederlandse taal je scriptie controleren. Of misschien wil een klasgenoot wel jouw scriptie nakijken in ruil voor de identieke wederdienst. Wanneer deze ook nog eens kijk heeft op hetgeen waarover je schrijft, sla je twee vliegen in één klap.

Tip 5: Lay-out en opmaak

Let uiteindelijk nog op details zoals het lettertype, de regelafstand en de lettergrootte. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat Comic Sans geen goede keuze is, maar doorgaans is het sowieso verstandig niet af te wijken van de meest gebruikte lettertypes als Times New Roman, Calibri en Arial. Volg de voorschriften die hier voor staan tot op de letter.

Een heldere lay-out is ook belangrijk. Zorg dat alles consistent en overzichtelijk is. Maak bijvoorbeeld gebruik van de opmaakstijlen van Word. Dit kan een erg handige tip zijn voor de opmaak van je scriptie.

Opmaakstijlen in Word

Conclusie

Al die punten hierboven ten spijt, het belangrijkste voor het schrijven van je scriptie is dat je gemotiveerd blijft tot het einde. Dat je blijft schrijven. Zelfs 's werelds grootste schrijvers waren in een dagelijks gevecht met 'writers's block', je zult je daar ook doorheen moeten vechten. Laat geen steken vallen en zorg dat je er het maximale uithaalt.

Denk goed na over wanneer je gaat schrijven, hoe vaak, hoe je je tijd in zult delen, hoe je afleidingen uit de weg zult gaan, etcetera. Verzeker je ervan dat je een goed onderwerp hebt, maak een goede planning die je ook daadwerkelijk volgt en zorg dat je scherp blijft tot en met de afronding. Hoe beter je scriptie in elkaar steekt, hoe makkelijker het verdedigen van je scriptie zal zijn. Want daar kunnen zenuwen ook een rol spelen.

Leg dat mobieltje maar weg, want er moet geschreven worden. Wij weten ook dat al die socialmedia-kanalen nu interessanter zijn, maar zorg dat ook jij over een tijdje trots met je papiertje staat te pronken.

Wij hopen dat je iets aan deze tips zult hebben. Heel veel succes met het schrijven van je scriptie!

0 reacties op dit artikel

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Reageren met je eigen account? Log hier in.

Volg BijlesNederland op Facebook!