Algemeen

E-learning, het moderne leren?

E-learning, het moderne leren

Een groeiend fenomeen wereldwijd is bijles krijgen via Skype of via educatiewebsites op het internet. Kortom, e-learning, ontzettend efficiënt en modern. In het buitenland wordt er al veel les gegeven via digitale wegen, maar ook in Nederland is het al een tijdje in opkomst.

Je hebt alleen toegang tot een laptop of pc nodig en natuurlijk een acceptabele internetverbinding. Makkelijk zat dus.

Wat is e-learning eigenlijk?

E-learning is een verzamelnaam voor alles wat met leren te maken heeft, op digitale wijze. Of je nu rekentoetsen doet op het internet, bijles via Skype krijgt of een online studie volgt, e-learning raakt meer en meer in zwang.

Doorgaans speelt Skype, of een soortgelijke dienst, hierbij een hoofdrol. Daarom richten we ons voornamelijk op leren via Skype in dit artikel. Honderdduizenden mensen ontvangen al dagelijks les via het internet via Skype. In de afgelopen 10 jaar is er dan ook een hele nieuwe tak van onderwijs bijgekomen. En dat heeft flink wat voordelen.

Bijles via Skype, het overwegen waard

Dat klinkt als het overwegen waard, niet? En al denken we dan meteen aan taalonderwijs, wellicht met redenen, is het ook geschikt voor andere onderwerpen. We zetten hieronder de voordelen van e-learning eens op een rij:

 • Er is geen reistijd voor jou, of voor je docent. Meer tijd dus voor jou om zelf te studeren of andere dingen te doen.
 • Vaak is bijles per Skype een stuk goedkoper. Ook door de bovenstaande reden.
 • Je zit achter de computer, in contact met je docent. Doordat je je docent op Skype hebt kijk je automatisch naar het scherm. Je wordt dus niet afgeleid door andere dingen, wat in een klaslokaal wel gemakkelijk kan gebeuren.
 • De lessen zijn één op één, waardoor jij alle aandacht krijgt die je nodig hebt en alle tijd voor jou is.
 • Alles is wat makkelijker te stroomlijnen. Er zijn veel hulpmiddelen en alles is digitaal, waardoor je niets kwijtraakt.

Bijles online, fijn alles bij de hand

Waarom denkt men meteen aan taalles wanneer men over e-learning hoort? Dat komt voornamelijk omdat bijles geven en krijgen via Skype natuurlijk niet voor elk vak even handig is. Voor bepaalde vakken zijn meerdere materialen nodig en is een visuele uitleg op een klasbord nodig.

Toch zijn daar ook veel oplossingen voor. Zo kun je natuurlijk zelf je studieboeken erbij houden. Je Skype-docent kan je digitaal documenten sturen die je dan ook zelf voor je hebt, met als bijkomend voordeel dat je niet alles snel van het bord over hoeft te nemen maar je dit meer in je eigen tijd kunt doen. Ook kan je docent je dingen sturen via de chatfunctie.

Als je dingen hoort én ziet neem je de informatie vaak beter op. Het fijne hieraan is dat je alles later ook nog eens terug kunt lezen, het is dus zeer overzichtelijk. Ook hebben veel Skype-docenten een speciaal programma waardoor ze een whiteboard of notepad op hun computer hebben. Als jij dit programma ook download kunnen jullie beiden hetzelfde zien. Wel zo handig voor het maken van aantekeningen en opmerkingen.

Meest gebruikte toepassing van e-learning

Zoals gezegd wordt bijles via Skype vooral gebruikt om een taal te leren. Denk alleen al eens aan die honderdduizenden Aziaten die, vaak door gebrek aan goed taalonderwijs in eigen land, Engelse les volgen via Skype.

Maar andersom is dat natuurlijk ook goed mogelijk. Stel je wil Chinees leren, dan is het gebruik van Skype met een leraar in Azië doorgaans de voordeligste optie. Door Skype kan dit op afstand met een echte docent, die je uitleg geeft en ervaring heeft met het aanleren van een taal.

Een ideale toepassing van taalles via Skype is het hebben van conversatielessen. Dit zijn andere lessen dan die je vanuit school gewend bent. Als je al een basisniveau hebt van een bepaalde taal kun je, door middel van in gesprek te gaan in die taal, goed oefenen. Op momenten dat je iets fout doet wordt je gecorrigeerd, niet alleen mondeling maar ook via de chat, zodat je daarna een overzicht hebt van punten waar je nog aan moet werken.

Een conversatieles kun je doen via een bevoegde bijlesdocent, die precies weet waar hij of zij op moet letten, en die ervaring heeft met het aanleren van een nieuwe taal. Door in gesprek te gaan met de docent zul je gaandeweg veel bijleren en krijg je extra uitleg als dat nodig is.

Een andere optie, die vaak zelfs kosteloos gevonden kan worden, is het doen van een taaluitwisseling. Bij een taaluitwisseling worden er, zoals het woord al zegt, talen uitgewisseld. Je zoekt hierbij iemand die jouw taal wil leren en jou zijn of haar taal wil leren. Je helpt elkaar dus. Dan praat je bijvoorbeeld 10 minuten in de ene en vervolgens 10 minuten in de andere taal. Zo heb je een intensieve oefening om de taal beter te beheersen.

En andere bijlessen via Skype?

Bijles in andere vakken via Skype is ook een mogelijkheid. Als je bijvoorbeeld bijles wil in rekenen of wiskunde is het makkelijk om de stof visueel te hebben. Een docent kan ervoor zorgen dat zijn of haar camera zo ingesteld is dat deze op een whiteboard of op papier gericht is. Hierdoor kun je de uitleg perfect volgen, terwijl je ziet waar de docent mee bezig is.

Dit is vergelijkbaar met in een gewone les, als een docent dingen op het bord uitlegt. Er zijn zelfs programma’s die je gratis kunt downloaden, waarbij een docent en jij hetzelfde beeld hebben. Een soort schoolbord, als middel. Bijles via Skype geeft dus vele mogelijkheden, voor bijna elk vak!

Wat heb je nodig voor bijles via Skype?

Allereerst heb je natuurlijk een goede leraar nodig. Plaats bijvoorbeeld een advertentie op BijlesNederland binnen de expertise e-learning en geef duidelijk aan dat je les via Skype wenst. Misschien kun je zelfs een bijlesleraar vinden die jou een proefles aan wil bieden, zodat je eens kunt kijken of het je bevalt.

Wat je verder nog nodig hebt:

 • Een laptop of computer met een camera. Een camera is natuurlijk niet verplicht, maar dit maakt de communicatie met de docent makkelijker: een docent kan aan je gezichtsuitdrukking zien of je de stof wel of niet begrijpt.
 • Een microfoon en een luidspreker.
 • Het gratis programma Skype.
 • Een goede internetverbinding.
 • Veel Skype-studenten gebruiken het liefst een koptelefoon met microfoon, zodat er minder ruis op de achtergrond is en je ook niet gestoord wordt door andere geluiden om je heen.
 • Afhankelijk van het vak: een whiteboard/schoolbord app, waardoor je docent en jij precies hetzelfde zien, en je kunt zien wat de docent doet tijdens de uitleg.

BijlesNederland is hét gratis platform voor het vinden van een bijlesdocent. Vaak zoek je bijles in je regio, maar voor ook voor bijles via Skype kun je gratis je advertentie plaatsen en in contact komen met een docent.

Leren staat centraal, e-learning heeft de toekomst. Meld je nu aan!

0 reacties op dit artikel

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Reageren met je eigen account? Log hier in.

Volg BijlesNederland op Facebook!