Algemeen

Bijles tijdens de zomervakantie

Bijles tijdens de zomervakantie

De zomer is weer hier! Nog even wachten en het is weer zomervakantie. Lekker veel vrije tijd, hopen op goed weer, misschien ga je op vakantie, en veel afspreken met je vrienden of vriendinnen. Zon, zee, strand. En, even tussen ons, wat misschien wel het allermooiste is: even helemaal geen school, huiswerk, leren en studeren!! Heerlijk.

Maar, laten wij het in deze blog nu net gaan hebben over het tegenovergestelde. Misschien kunnen wij jou wel overtuigen dat het tegendeel ook reuze interessant kan zijn. Want, eerlijk is eerlijk, bijles kan ook ontzettend leuk zijn, óók in de vakantiemaanden. Het doorgaan in een bepaald ritme met huiswerk en oefenen, leren en studeren, heeft veel voordelen.

Structuur houden, ook in de zomer

Door tijdens de (zomer)vakantie door te gaan met studeren, huiswerk en/of bijles houd je je kennis op pijl. Het hele jaar heb je zo hard gewerkt, het zou toch zonde zijn om een deel daarvan weer te vergeten! En doordat jij je kennis op pijl houdt, begin je ook meteen goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar. Dat schept vertrouwen.

Doorgaan met bijles tijdens de zomervakantie helpt je ook met het wegwerken van achterstanden en het is een goede manier om je algemene niveau te verbeteren. Voor scholieren die de overstap maken van de basisschool naar het voortgezet onderwijs kan het ook helpen. Ze leren al om te gaan met meer druk qua huiswerk en kunnen alvast kennis maken met bepaalde vakken die ze nog niet hebben gehad. Een goed begin is het halve werk!

Continuïteit is ook erg belangrijk: als je in een bepaald lesritme zit kan het bevorderlijk zijn om hierin door te gaan. Dit geldt zeker voor scholieren of studenten die een achterstand hebben, of die moeite hebben met een bepaald vak. Vaardigheden worden minder als je ze niet regelmatig blijft oefenen. Het is belangrijk om bezig te blijven, al is het maar een beetje!

Bijles tijdens de zomervakantie kan je hierbij helpen en de stok achter de deur zijn. Dus pak hoe dan ook die verdiende rust, maar overweeg ook tijdens de zomervakantie te blijven leren, zeker wanneer je zorgen hebt over je studievoortgang.

De voordelen van bijles in de vakantieperiode

We zetten het even op een rijtje. De voordelen van bijles tijdens de zomervakantie:

  • Je houdt je kennis op pijl.
  • Een goede gelegenheid om 'ongedwongen' nieuwe vaardigheden op te doen.
  • Je begint goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar.
  • Achterstanden worden zo weggewerkt.
  • Het helpt om de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs te maken.
  • Een goede manier om je algemene niveau te verbeteren.
  • Voorkomt een 'zomerdip' in je kennis en vaardigheden.

Bijles volgen tijdens de zomervakantie kent dus vele voordelen. Misschien is het ook iets voor jou?

Zomerschool, een optie?

Er zijn ook andere manieren om het schoolniveau bij te werken tijdens de zomervakantie, namelijk een zomerschool. Een ontzettend leuke manier om vaardigheden bij te houden en nieuwe dingen (vaak spelenderwijs) op te doen. We kennen zomerschool vaak wel uit Amerikaanse films. Maar vaak is er ook een speciaal ‘relaxter’ programma dat je kunt volgen, waarbij je lessen afgewisseld worden met andere toffe leerzame activiteiten of sporten.

Zeker wanneer het op school niet al te soepel gaat, is de zomerschool vaak het verschil tussen overgaan en blijven zitten. Een zomerschool is een intensief programma met persoonlijke begeleiding, gericht op enkele specifieke vakken.

Bij bepaalde gevallen worden er testen afgenomen aan het einde van de zomervakantie, net voor het begin van het schooljaar. Als er grote kans is om niet over te gaan dit jaar, kan een zomerschool of extra bijles in de zomervakantie het verschil maken. Door intense en gerichte begeleiding ga je met meer vertrouwen het nieuwe jaar in.

Zo maak je van je vakantie een leerzame tijd

Ook kun je de tijd in de vakantie natuurlijk gebruiken om iets anders te gaan leren. Misschien heb je je altijd al meer willen verdiepen in een andere taal, wil je leren tennissen, of wil je gitaar leren spelen, maar komt het er door je drukke programma met school, huiswerk en andere naschoolse activiteiten niet van.

Grijp dan nu je kans! De zomervakantie kan een goed moment zijn om je in iets nieuws te verdiepen. Je wordt immers niet afgeleid door andere dingen die je moet leren of ander huiswerk dat je moet maken. Hoe tof zou het zijn wanneer jij terugkomt van de zomervakantie en jouw Frans, Engels of Duits is met sprongen vooruit gegaan?

Bijles in de vakantie, een investering in jezelf

Hoe je het ook wendt of keert, natuurlijk snappen wij dat je wel wat leukers kunt bedenken. Naar zomerschool gaan, studeren of bijles volgen gedurende de vakantie zijn wellicht niet je eerste keuzes qua activiteiten.

Het ligt ook een beetje aan je situatie. Wanneer jij fluitend door het jaar heen bent gegaan en er geen hobbeltje op de weg te vinden was, voel je misschien minder de noodzaak om wat extra bij te spijkeren. Maar mocht je je zorgen maken over het komende schooljaar of het gewoon leuk vinden iets nieuws te leren, dan is dit misschien iets voor jou.

Wanneer je het dan ook ziet als een investering in jezelf, zorg jij ervoor dat jij een flinke voorsprong ontwikkeld. Je bent dan op-en-top voorbereid op het nieuwe jaar. Of jouw vakantie nu leerzaam zal zijn of toch juist heerlijk luieren in de zon: het belangrijkste is dat je een geweldige vakantie gaat hebben.

0 reacties op dit artikel

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Reageren met je eigen account? Log hier in.

Volg BijlesNederland op Facebook!