Spraak en taal

Presentatieangst: oorzaken en oplossingen

Presentatieangst: oorzaken en oplossingen

Velen vinden het geven van een presentatie eng, spannend, ongemakkelijk en stressvol. Dat bevordert de kunst van het presenteren natuurlijk niet! Er zijn mensen die van zichzelf al erg goed zijn in het presenteren, zij zijn ware natuurtalenten die zich als een vis in het water voelen wanneer alle ogen op hun gericht zijn. Anderen hebben net iets meer hulp nodig.

Hoe meer ontspannen jij voor een groep mensen staat, hoe beter het doorgaans gaat. Daarbij kunnen wij jou helpen! Via BijlesNederland kun je hulp zoeken met jouw presentatieangst, zodat je in de toekomst beter zult scoren.

Wanneer kun je last hebben van presentatieangst?

Van een (onverwachte) beurt krijgen, een boekbespreking of een spreekbeurt op de basisschool, tot groepspresentaties of solopresentaties in het voortgezet onderwijs, tot het presenteren van een eindexamenwerkstuk en daarna een afstudeeronderzoek. We krijgen allemaal te maken met het geven van presentaties.

Voor de een geen enkel probleem. Een ander daarentegen heeft last van slapeloze nachten, buikpijn, rode wangen, zweethanden, stotteren en ga zo maar door. Presenteren is voor velen een nachtmerrie. Helaas voor deze laatste groep: presenteren hoort bij school, maar ook bij het leven buiten school. Gelukkig kan iedereen het leren.

Presentatieangst is niet alleen een probleem op school

Een spreekbeurt of een presentatie op school kan erg spannend zijn en vervelend om te moeten geven. Maar eigenlijk is het een hele goede oefening voor je leven buiten school. Een spreekbeurt of een presentatie gaat namelijk niet alleen over het overbrengen van informatie, maar ook over hoe je jezelf presenteert.

Denk maar eens goed na: een presentatie die wordt gegeven door iemand die zich op zijn gemak voelt, die rust uitstraalt, die misschien zelfs een grapje maakt om het ijs te breken. Die presentatie wordt waarschijnlijk beter beoordeeld dan de presentatie van iemand die bibberend, stotterend van de zenuwen en met een rood hoofd presenteert.

Dit geldt niet alleen voor presentaties op school, maar ook het leven daarbuiten. Als je later een sollicitatiegesprek hebt, is het belangrijk om zelfverzekerd over te komen. Daarna in je werkveld zeer waarschijnlijk ook: in de meeste beroepen ga je om met andere mensen. Of het nu gaat om je baas, collega’s, klanten, cliënten: er is altijd een soort van presentatie.

Neem maar een voorbeeld aan je leraar of lerares, die is eigenlijk de hele dag bezig met een presentatie. Niet alleen voor sollicitatiegesprekken en je beroep later kan presentatietraining helpen, ook hoe je jezelf presenteert in bijvoorbeeld vriendschappen of relaties beïnvloedt je leven.

Presentatieangst komt vaker voor dan je denkt

Belangrijk om te weten is dat je niet de enige bent met presentatieangst. Spreekangst of presentatieangst komt heel vaak voor: onderzoek toont aan dat zo’n 60% van de scholieren en studenten last heeft van presentatieangst.

Dit kan zijn in grote mate, dat mensen er al last van hebben met het beantwoorden van een vraag in de klas, of in kleinere mate, dat ze er alleen last van hebben als ze echt voor de klas komen te staan.

Er zijn maar weinig mensen die dit van nature kunnen. Enkele van de grootste, bekendste en meest eloquente sprekers ter wereld hebben baat gehad bij presentatietraining. Het valt zeker te leren.

Vergeet dus ook niet dat zelfs sprekers die regelmatig voor een grote groep presenteren, er nog zenuwachtig van kunnen worden! Denk bijvoorbeeld aan acteurs die bij de top van hun beroepsgroep horen en nog in interviews aangeven wel eens plankenkoorts of spanning te hebben wanneer ze moeten presenteren.

Waar komt spreekangst / presentatieangst vandaan?

Presentatieangst kan verschillende oorzaken hebben. Onzeker zijn over zichzelf, verlegen zijn, nare ervaringen tijdens eerdere presentaties of er moeite mee hebben zich te uiten, zijn de meest voorkomende redenen van spreekangst.

Vaak ben je bang dat er van alles mis gaat. Je bent bang om fouten te maken, jezelf voor schut te zetten, dat mensen je uitlachen, dat mensen zien dat je onzeker bent, dat je gaat stotteren enz. Voordat je de presentatie begint heb je al allerlei rampscenario’s bedacht over wat er fout kan gaan.

Doemscenario’s bedenken werkt natuurlijk alleen maar averechts. Over het algemeen komt presentatieangst dus voort uit onzekerheid. Presentatietraining kan je daarbij helpen!

Hoe kan een spreekangsttraining helpen?

Tijdens spreekangsttraining wordt geanalyseerd wanneer, in welke situaties, en in welke mate je last hebt van presentatieangst. Hierdoor kan beter gekeken worden naar de oorzaak van jouw presentatieangst en kan daaraan gewerkt worden. Er wordt gekeken naar methodes en tips die jij kunt gebruiken om jouw persoonlijke presentatiestijl te verbeteren en ervoor te zorgen dat jij met een gerust hart voor een groep staat.

Ook leer je om je goed voor te bereiden op presentaties, op een systematische manier. Je hebt daardoor meer grip op de stof van de presentatie en bent voorbereid op eventuele vragen of opmerkingen. Door goed voorbereid te zijn voel je je zelfverzekerder en zal je presentatie of spreekbeurt een stuk beter gaan.

Ook leer je veel over het verminderen van spanning voor en tijdens een spreekbeurt of presentatie, er wordt gekeken naar een manier die voor jou werkt.

Een aantal goede tips als afsluiter

  • Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, dat je weet waar de presentatie over gaat en dat je voldoende hebt geoefend.
  • Haal diep adem voordat je begint. Dit, en ontspannende oefeningen kun je leren tijdens presentatietraining. Daardoor begin je je presentatie rustiger en zul je zien dat het beter gaat.
  • Gebruik kaartjes met kernwoorden tijdens je presentatie. Mocht je iets vergeten door de spanning, dan heb je een geheugensteuntje. Let dus wel op dat je geen hele teksten opschrijft en gaat voorlezen! Het gaat enkel om kernwoorden. Je zult merken dat je je door deze kaartjes zelfverzekerder voelt.
  • Naast kaartjes met kernwoorden kun je ook andere hulpmiddelen gebruiken tijdens je presentatie. PowerPoint is een van de meest gebruikte hulpmiddelen bij het geven van presentaties. Dit helpt om de aandacht een beetje van jezelf af te leiden, maar ook als geheugensteuntje als je bang bent je tekst te vergeten.
  • En vooral: fouten maken is menselijk! Er zal niemand zijn die je uitlacht als je een foutje maakt. Blijf daarom niet te lang hangen in je fout, herpak jezelf en maak er wat van!

1 reactie op dit artikel

Stinno Beef
Stinno Beef
09 okt 2019

Vanuit welke bron komen de cijfers met betrekking tot het percentage van de hoeveelheid mensen met last van spreekangst?

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Reageren met je eigen account? Log hier in.

Volg BijlesNederland op Facebook!