Tips en advies

6 tips voor het kiezen van een geschikte bijlesgever

6 tips voor het kiezen van een geschikte bijlesgever

Bijles is een ideale manier om het reguliere onderwijs te ondersteunen. Zeker in deze digitale tijden zoeken dan ook steeds meer mensen online naar bijles. Het aanbod van bijlesgevers op het internet is best wel groot, zo ook op onze website.

Maar hoe kun je nou een bijlesgever vinden die geschikt is voor wat jij zoekt? Om je daarbij te helpen kun je in dit artikel een aantal punten vinden waar je op kunt letten om een goede beslissing te maken.

Wat is eigenlijk een goed uurtarief voor bijles?

De prijs die een bijlesgever per uur vraagt voor zijn/haar diensten is misschien wel het eerste punt waar je als bijleszoeker op let. We blijven toch Nederlanders tenslotte! Omdat veel bijlesgevers verschillende prijzen hanteren is het verstandig om van tevoren al te bedenken hoeveel geld je maximaal wilt gaan besteden aan het volgen van bijles.

De prijs wil niet altijd iets zeggen over de kwaliteit, de duurste hoeft namelijk niet altijd de beste te zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat goedkoop soms duurkoop is. Tarieven voor speciaal onderwijs of moeilijke vakken liggen vaak wat hoger omdat hier meer expertise bij komt kijken.

Of misschien zoek jij wel een bijlesgever die heel erg ervaren is. Dan kan het zijn dat je minder uren nodig hebt, maar dat de uurprijs iets hoger ligt. Denk er goed over na en maak duidelijke afspraken met de bijlesgever.

Ervaring en referenties?

Kijk altijd goed naar de ervaring die een bijlesgever heeft. Ervaring is, net als met veel dingen, erg belangrijk bij het geven van bijles. Op onze website kun je in het profiel van een bijlesgever vaak al iets lezen over het aantal jaren ervaring met het geven van bijles, wat en waar hij of zij gestudeerd heeft, welke cursussen hij of zij gevolgd heeft en of dit alles aansluit op het niveau en de lesstof waarin jij bijles zoekt.

Maar misschien zoek jij wel iemand die net twee jaar geleden dezelfde vakken heeft gevolgd die jij nu volgt? Iemand die het nog allemaal erg vers in het geheugen heeft en misschien wel met dezelfde boeken aan de slag is gegaan. Vraag gerust eens naar referenties om extra informatie te verzamelen.

Expertises? Bijzondere omstandigheden?

Wanneer jij bijvoorbeeld een specifieke leerstoornis hebt en je bent op zoek naar bijles, informeer dan altijd eerst goed of een bijlesgever deze expertise in huis heeft. Ervaring met jouw persoonlijke struikelblokken is heel waardevol om jou op een goede en passende manier te kunnen helpen.

Ook dit kun je in het profiel van een bijlesgever vinden. Het is belangrijk dat de bijlesgever hier ervaring mee heeft en de juiste methodes en technieken kan toepassen die voldoen aan de speciale behoeftes die jij hebt.

Welke werkmethode past bij mij?

Laat je door de bijlesgever informeren welke werkmethode hij of zij toepast en of deze aansluit op de manier waarop jij graag leert. Het is verstandig om van tevoren al een stappenplan te maken en je plannen goed te bespreken. Geef duidelijk aan waarom je bijles zoekt en wat je samen met de bijlesgever hoopt te bereiken.

Denk ook goed na over hoeveel bijles je wilt krijgen. Zijn 2 uur in de week genoeg? Heb je misschien wat extra bijles nodig voor de examens? Hoe beter de klik met de bijlesgever, hoe beter het eindresultaat zal zijn.

Bijles thuis of op een locatie?

Als je graag thuis in je eigen leeromgeving bijles wilt volgen heb je een bijlesgever nodig die ook bereid is om bijles aan huis te geven. Dit zal vaak geen probleem zijn, echter zijn er ook bijlesgevers die enkel bijles op een bepaalde locatie geven. Let er ook op dat het tarief voor bijles aan huis vaak hoger ligt omdat de bijlesgever een reisvergoeding kan vragen.

Het voordeel van bijles aan huis is dat je een-op-een bijles krijgt. Volg je liever bijles in een groepje, zoek dan naar een bijlesgever die dit op een bepaalde locatie bij jou in de buurt kan organiseren.

Ben je nog erg jong? Spreek dan nooit af met een bijlesgever zonder dat je ouders hiervan af weten, zeker wanneer je elkaar niet kent. Wanneer je iemand nog niet kent, is het het beste om op een plek af te spreken waar jij je comfortabel voelt.

Beoordelingen van anderen, belangrijk?

De laatste tip die wij je willen geven is om beoordelingen van anderen te lezen over de kwaliteit van een bijlesgever. Op onze website bestaat de optie voor bijleszoekers om een beoordeling te plaatsen in het profiel van een bijlesgever. Hierin kunnen plus- en minpunten omschreven worden en kan er een duidelijk beeld ontstaan van de kwaliteit van een bijlesgever.

Heeft een bijlesgever een hartstikke goede score? Dan kan hij jou ook vast goed helpen. Deze informatie kan zeer waardevol zijn. Zorg dan ook altijd dat je jouw bijlesgever beloont met een goede recensie.

Wij hopen dat jullie allemaal de perfecte bijlesgever of bijleszoeker vinden. Dat is ons doel. Wij leren graag van al jullie ervaringen met bijles. Heb jij nog goede tips of ideeën? Waar let jij eigenlijk het meeste op wanneer je een bijlesgever zoekt? Laat het ons hieronder weten, wij zijn erg benieuwd!

0 reacties op dit artikel

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Reageren met je eigen account? Log hier in.

Volg BijlesNederland op Facebook!