Algemeen

Veelgestelde vragen over het geven van bijles

Veelgestelde vragen over het geven van bijles

Het is alom bekend dat veel mensen tegenwoordig bijles geven. Pientere studenten, leerkrachten en gemotiveerde hobbyisten verdienen bij met het aanbieden van bijlessen in allerhande sectoren, vakken en onderwerpen. En er is een aardig potje te verdelen: Nederlandse huishoudens geven samen jaarlijks ongeveer 165 miljoen euro (wit) uit aan particuliere bijlesgevers. Dat is zes maal zoveel als vijftien jaar geleden.

Kortom; er zijn dus steeds meer kinderen die na schooltijd hun kennis bijspijkeren. Een interessante ontwikkeling. Het is dan ook niet vreemd dat de vraag naar een efficiëntere werkwijze en eenvoudigere manier van contact leggen (tussen bijleszoekers en bijlesgevers) uitermate relevant is. En laat dat nou precies zijn wat wij willen bewerkstelligen met BijlesNederland.

Vandaag zette wij eens wat vragen en voordelen omtrent het geven van bijles op een rij.

Waarom zou ik eigenlijk bijles gaan geven?

Je kunt verschillende motivaties hebben om bijles te geven. Allereerst is geld natuurlijk een behoorlijke motivator, maar dat is lang niet alles. Wij stelden deze vraag eens aan enkelen van onze bijlesdocenten en dat leverde interessante discussies op. Volgens hen zijn de hoofdredenen van het geven van bijles als volgt in te delen:

1. Een mooie (bij)verdienste

Laten we hier helder over zijn. Geld is prettig, zeker wanneer je dit kunt verdienen met zinvolle arbeid.

2. Het helpen van leergierige mensen

Kinderen die niet zo goed meekunnen op school of oudere mensen die iets willen leren, zijn altijd prettig om mee samen te werken. Want hoe mooi is het als jij die mensen vooruit kunt helpen?

3. Het bijspijkeren van je eigen kennis

Hier kunnen we eerlijk over zijn. De meesten van ons zijn de hoofdstad van Gelderland, de tafel van 9 en het jaartal van de Guldensporenslag (1302) ergens rond het tweede jaar van de middelbare wel weer vergeten. Niets zo leuk als dergelijke interessante kennis weer op te halen door het geven van bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding aan scholieren.

4. Ervaring opdoen

Veel jeugdige studenten die nog niet helemaal weten wat ze willen gaan studeren, misschien twijfelen over de PABO of een andere lerarenopleiding, blijken baat te hebben bij het geven van bijles. Zo kunnen ze, in een ontspannen omgeving, erachter komen of dit iets is waar ze aanleg voor hebben.

Volop redenen natuurlijk om bijles te gaan geven. Weet jij nog een goede reden te verzinnen? Deel hem met ons en we voegen hem graag aan dit rijtje toe.

Bijles, wat levert dat nou eigenlijk op?

Wat schuift dat? Is er een Nederlandsere zin in onze taal? Natuurlijk zijn veel studenten benieuwd naar de verdiensten van bijles. Een lastig te beantwoorden vraag, die we toch eens nader willen bekijken. Wat zijn de factoren die jouw uurtarief bepalen?

Hoeveel vraagt de concurrentie?

Net als met alles in het (economische leven), bepaalt de vraag natuurlijk de prijs. Wanneer al je collega’s in Amsterdam 20 euro vragen, moet je wel van heel goede huizen komen om bijlesstudenten te vinden die er 60 euro voor willen betalen. Dat leidt ons tot het volgende punt.

Zorg dat je kwaliteit in huis hebt

Wanneer jij een echte whizzkid bent en een student met complexe problemen kunt helpen binnen zijn vakgebied, kun je vaak een hogere prijs hanteren dan bij het iets algemenere huiswerkbegeleiding.

Via een bijlesbureau of niet?

Wanneer je via een bijlesbureau bijles geeft krijg je vaak een vaste prijs. Het voordeel hiervan is wel dat deze bureaus veel van het ‘geregel’ uit handen nemen. Wanneer je zelf je studenten zoekt, zelf vervoer regelt, bepaal je ook zelf je prijs.

Kan iedereen zo maar bijles gaan geven?

Natuurlijk is het niet zo dat iedereen zo maar bijles kan gaan geven. Althans, je kunt het wel proberen, maar wanneer je niet voldoende kennis, geduld of de benodigde vaardigheden in huis hebt, zal je er snel achter komen dat het niet voor jou is weggelegd. Je zult zelf goed moeten nadenken waarmee jij mensen kunt helpen.

Ben jij bijvoorbeeld een ontzettende kei in Engels, het uitleggen van grammatica en vocabulaire? Dan kun je daar scholieren vast mee helpen. Dat wil overigens niet zeggen dat alle Engelse bijlesopdrachten voor jou passend zijn. Een master student Engels zal bijvoorbeeld andere kwaliteiten in huis hebben dan iemand die gewoon 'erg goed' is in Engels. In principe staat het je vrij dit te ontdekken.

Op BijlesNederland kun je reageren op advertenties die passend lijken voor jouw expertise. Je kunt hier aangeven wat jouw ervaring is en jouw achtergrond. De bijleszoeker kan dan zelf een keuze maken en kijken of jullie een goede match zijn. Een proefles om elkaar te leren kennen en te kijken of jullie elkaar kunnen helpen, is vaak een goed idee.

Bijles is een waardevol iets, dat moge duidelijk zijn. Neem eens een kijkje op BijlesNederland voor meer informatie en om erachter te komen of het geven van bijles iets voor jou is!

0 reacties op dit artikel

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Reageren met je eigen account? Log hier in.

Volg BijlesNederland op Facebook!