Algemeen

Bijles geven is de ideale bijbaan

Bijles geven is de ideale bijbaan

Bijles geven is een van de meest populaire bijbanen in Nederland. Dat blijkt ook uit onderzoeken die aangeven dat er jaarlijks bijna 150 miljoen euro verdiend wordt door particuliere bijlesgevers. Dat is een flinke smak geld. Daarnaast zijn er nog talloze professionele bijlesbureaus die groepsgewijs bijles geven door het hele land.

Veel studenten, ex-leraren en eenieder die kennis wil delen, bieden hun diensten of expertises aan. Je kunt het overigens zo gek niet verzinnen, want bijles is een breed begrip. Er is altijd wel iemand te vinden voor jouw specifieke behoefte.

Schattingen geven aan dat ongeveer 15-20% van alle scholieren gedurende hun schoolcarrière bijles krijgen. Daar tegenover staat het, niet exact te tellen, enorme aantal mensen dat bijles geeft. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat er steeds meer mensen bijles aanbieden. Particulier 'in je uppie', of middels een bijlesbureau.

De bijlesbureaus schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond en bijles, voorheen iets uit het informele circuit, heeft een flinke professionaliseringsslag gemaakt.

De voordelen van bijles geven als bijbaan

Vanuit onze expertise begrijpen wij maar al te goed dat deze sector aan populariteit wint. Het geven van bijles levert namelijk ontzettend veel op voor zowel de bijlesgever als de bijlesstudent.

Natuurlijk is geld een belangrijke drijfveer achter het aanbieden van een dienst. Maar naast de inkomsten die je kunt verdienen zijn er ook nog volop andere mooie bijkomstigheden. Jij steekt er zelf namelijk ook nog eens iets van op. Of denk bijvoorbeeld alleen al eens aan de voldoening en ervaring die je krijgt van het helpen van een jonge student of scholier.

Misschien wil je in de toekomst wel graag leraar worden? Dan is bijles natuurlijk helemaal een prachtige opstap voor het 'grote werk'. Het geven van begeleiding aan scholieren of studenten kan jou dan voorbereiden op je toekomstige carrière.

Ben jij op zoek naar een bijbaan, maar ben je nog niet helemaal overtuigd? Blijf dan lezen. Hieronder duiken we nog wat dieper in de voordelen van het geven van bijles.

Werk wanneer het jou uitkomt

Bij de meeste banen heb jij vaste uren. "O nee, ben ik nou weer ingepland terwijl ik eigenlijk een training heb? Ik had toch gevraagd of ik vrij mocht hebben?!" Het is ons allemaal wel eens overkomen, je wordt ingepland voor je werk terwijl je iets anders (beters) te doen hebt.

Wanneer je in een winkel werkt of achter de bar, heb je de werkuren nou eenmaal niet voor het kiezen. Zo simpel is het. Er zal tenslotte toch iemand moeten zijn om de klanten te helpen, de biertjes te tappen of de vakken te vullen.

Maar, bij het geven van bijles is dat helemaal anders. Jij bepaalt namelijk samen met je bijlesstudent wanneer je afspreekt. Je bent in feite je eigen werkgever en jij bepaalt zelf wanneer je gaat werken. Natuurlijk, je moet dit wel afstemmen met elkaar. Een flexibele benadering is in je eigen voordeel. Maar alsnog heb je veel vrijheid in het plannen van afspraken.

Persoonlijk contact

Zeker wanneer jij iemand bent die graag met mensen werkt is het persoonlijke contact, dat inherent is aan het geven van bijles, een ontzettend voordeel. Het geeft ontzettend veel voldoening om te zien dat je iemand helpt en dat degene echt vorderingen boekt. Wanneer jij goed kunt opschieten met een bijlesstudent is dat voor beide partijen natuurlijk erg fijn.

Jij, maar ook je bijlesstudent, werkt het prettigst in een vertrouwde en relaxte omgeving. Het blijft je werk, dus een professionele houding is een must. Maar, het is toch net wat leuker om bijles te geven aan iemand die graag wil leren of waar je een leuke klik mee hebt! Een passende informele sfeer is voor iedereen prettig.

Let wel, bijles geven is niet altijd even gemakkelijk. Om maar eens een cliché te gebruiken; je moet wel een beetje een 'mensen-mens' zijn. Je moet inlevingsgevoel hebben en goed kunnen luisteren naar de bijlesstudent. Je moet geduldig zijn en beschikken over goede didactische vaardigheden.

Ben jij iemand die snel en goed aanvoelt wat de verwachtingen zijn van de bijlesstudent en of hij of zij zich op het gemak voelt? Ben jij iemand die rekening wil houden met hoe de bijlesstudent het liefste studeert of proefwerken voor wil bereiden? Perfect. Wanneer je deze vaardigheden beheerst en bijles op een serieuze, weloverwogen manier aanpakt, kun jij direct een positieve invloed hebben op je bijlesstudent.

Dat geeft voldoening én, ook niet onbelangrijk, waarschijnlijk nieuwe enthousiaste studenten in de toekomst. Kortom, misschien wel het leukste aan het geven van bijles is dat je direct resultaat ziet van je werk.

Zoek iemand bij jou in de buurt

In de meeste gevallen geef je bijles bij iemand thuis. Het is hartstikke fijn voor een bijlesstudent om bijles te krijgen in zijn of haar eigen omgeving. Het gemakkelijkste voor jou als bijlesgever is natuurlijk iemand die een beetje in de buurt woont.

Je wil natuurlijk niet te ver moeten reizen. Het is ook mogelijk op een 'neutrale' plek af te spreken. Een lokale bibliotheek of bij de bijlesgever thuis. Voor bepaalde vakken of vaardigheden kan het namelijk van belang zijn dat er bepaalde materialen aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een piano voor pianoles, of een goede computer voor lessen webdesign.

Aan het begin is het vaak wel aan te raden thuis bij de bijlesstudent af te spreken, zeker wanneer de bijlesstudent erg jong is. Zo kan hij of zij in een vertrouwde omgeving kennis maken met de nieuwe bijlesgever en kun jij je voorstellen aan de ouders/verzorgers.

Een fijne beloning voor je inspanningen

De vergoeding die je ontvangt is natuurlijk erg belangrijk. Bijles geven kan een mooi bedrag opleveren, zeker wanneer je bijles geeft aan verschillende studenten. En dat mag ook wel, want af en toe kan er best wel wat komen kijken bij bijles.

Zo kan het zo zijn dat je van tevoren dingen moet voorbereiden, zodat je op de bijles sneller van start kan gaan. Of misschien heeft de bijlesstudent de dag na je bijles wel wat vragen? Denk daarom goed na over je tarief. Het moet natuurlijk wel de moeite waard zijn voor jou.

Er zijn veel verschillende factoren die meespelen bij het bepalen van jouw ideale tarief. De vraag is natuurlijk: hoeveel wil je er zelf aan overhouden? Heb je reiskosten? Of misschien heb jij wel heel veel ervaring met een bepaald vak of vaardigheid? Dan kan het zo zijn dat je daar een hogere vergoeding voor kunt vragen. Het ene vak is het andere niet, tenslotte.

Het mooie aan BijlesNederland is dat je dit allemaal zelf kunt bepalen. Jij reageert op advertenties en doet een voorstel in je reactie. Het is dan aan de bijleszoeker om hier op in te gaan of niet. Wanneer de keuze op jou valt, kun je samen de verdere details uitwerken. Neem eens een kijkje op de website en zoek die bijlesstudenten die jouw hulp zoeken.

Bijles geven is een ware 'win-winsituatie'. Jij een leuke bijbaan, zij een fijne steun in de rug. Bijles geven is zeker een aanrader en het levert je veel meer op dan je misschien zou denken.

Lijkt het jou ook een ideale bijbaan? Wacht dan niet langer en word een bijlesgever. Wij wensen je veel succes!

0 reacties op dit artikel

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Reageren met je eigen account? Log hier in.

Volg BijlesNederland op Facebook!