Algemeen

Huiswerkbegeleiding, een flinke steun in de rug

Huiswerkbegeleiding, een flinke steun in de rug

Heeft jouw zoon of dochter thuis ook moeite met het concentreren op het huiswerk? Kinderen krijgen thuis vaak erg veel prikkels die voor afleiding zorgen en het concentratievermogen negatief beïnvloeden.

Zaken als een mobieltje, met nieuwe meldingen op WhatsApp, Instagram en Facebook werken zeer afleidend. Maar ook andere dingen in de omgeving als een tv, tijdschriften, boeken, of ‘simpele prulletjes van vroeger’ kunnen afleiden.

Daar hebben wij als volwassenen vaak al moeite mee. Al deze randzaken zijn natuurlijk niet bevorderlijk voor het studeren. Zeker als je om te beginnen al helemaal geen zin hebt om je huiswerk te maken! In de meeste gevallen zorgt dit uiteindelijk ook voor slechtere resultaten op school. Problematiek waarmee veel jongeren vandaag de dag te kampen hebben.

Huiswerkbegeleiding als redder in nood!

Als ouder kun je hier natuurlijk bij helpen. Je kunt bij je kind gaan zitten als deze bezig is met het huiswerk en zorgen dat er geen afleidingen zijn. Samen het huiswerk maken kan zeker helpen, maar uiteindelijk moeten kinderen zelf leren hoe ze zich het beste kunnen concentreren, ook als er niemand in de buurt is die ze constant in de gaten houdt.

Daarbij, als ouder heb je niet altijd voldoende tijd en kennis om te ondersteunen waar nodig is. Huiswerkbegeleiding door iemand met ervaring in lesgeven en kennis van de materie kan hierbij een uitkomst zijn!

Hoe gaat huiswerkbegeleiding precies in z’n werk?

Een huiswerkbegeleider spreekt met je af bij jou thuis, bij de begeleider thuis (na kennismaking en goedkeuring van ouders) of op een openbare gelegenheid als school, de bibliotheek of buurtcentra. Een fijne omgeving zorgt voor rust en de bijlesgever coacht jouw zoon of dochter bij het maken van het huiswerk of het studeren.

Tijdens huiswerkbegeleiding wordt ook zorgvuldig gekeken naar de planning. De bijlesgever maakt een plan van aanpak en er kan inhoudelijk worden ondersteund bij het maken van huiswerk. Maak onderling afspraken. Jij kent je kind natuurlijk het beste. Leg uit waar de knelpunten zitten en hoe jij denkt dat jullie het het beste kunnen aanpakken.

Er wordt niet alleen gekeken naar een planning voor de tijd van de huiswerkbegeleiding zelf, maar ook naar een planning voor thuis en/of op school. Tijdens de huiswerkbegeleiding wordt een goede start gemaakt, er kunnen afspraken gemaakt worden over de planning die de scholier zelf uitvoert.

Daarbij is er een stok achter de deur waardoor jouw zoon of dochter gemotiveerder zal zijn om thuis ook aan de slag te gaan. Het gewonnen zelfvertrouwen is natuurlijk uitermate belangrijk bij de verdere studiecarrière.

Kortom, een huiswerkbegeleider legt als het ware een fundament, samen met je zoon of dochter, voor een benadering van studeren en studies in het algemeen.

De voordelen van huiswerkbegeleiding

Zoals aangegeven, wanneer huiswerkbegeleiding goed gaat, zal jouw zoon of dochter daar meer zelfvertrouwen van krijgen. Vaak neemt huiswerkbegeleiding ook andere knelpunten weg of geeft het ondersteuning bij moeilijkheden die de normale studievoortgang kunnen verhinderen.

Thuis of op school was het misschien vrij moeilijk om huiswerk te maken of te studeren, maar met hulp gaat het goed en zien ze dat ze het kunnen. Het steuntje in de rug geeft sturing, rust en vertrouwen.

Dit vergroot het vermogen van je kind om huiswerk ook thuis en op school te maken. Tijdens huiswerkbegeleiding wordt er gekeken naar de studievaardigheden en deze worden verbeterd waar nodig. Onvoldoendes kunnen op deze manier opgehaald worden en je kind zal zich een stuk prettiger voelen op school. Dat laatste is natuurlijk het voornaamste.

Als kinderen zien hoe het maken van een huiswerkplanning of studieplanning helpt, en dit een paar keer met hun huiswerkbegeleider hebben gedaan, wordt het makkelijker om het daarna ook zelf toe te passen. Door het maken van een planning en door effectief te werken, krijg je tijdens huiswerkbegeleiding meer gedaan in de tijd dan thuis!

Ook prettig voor ouders:

  • Rust in huis, geen geruzie meer over het maken van huiswerk en geen frustraties meer als de concentratie er niet is en je zoon of dochter alleen maar afleiding zoekt.
  • Minder zorgen over het huiswerk: de planning wordt door de huiswerkbegeleider ook in de gaten gehouden, niet alleen door de ouders. Je kind leert hierdoor dat hij of zij zelf verantwoordelijk is.

De scholier staat centraal:

  • Een veilige en rustige plek om huiswerk te maken, zonder afleidingen geruzie met je ouders. Je huiswerkbegeleider motiveert je en reageert rustig op je, terwijl je ouders daar soms geen geduld meer voor hebben.
  • Het zelfvertrouwen wordt vergroot. Je ziet dat het goed gaat dankzij je huiswerkbegeleiding en leert hoe je het zelfstandig ook aankunt!
  • Je leert plannen en organiseren, waar je verder je hele leven nog voordeel van hebt. Denk bijvoorbeeld aan een vervolgstudie, waar de huiswerkdruk alleen maar hoger zal worden.
  • Doordat je je huiswerk maakt op vooraf afgesproken tijden en effectiever bezig bent, heb je thuis meer tijd om leuke dingen te doen! Daarbij weten we allemaal dat het een 'fijn' gevoel geeft wanneer je alles klaar hebt.

Huiswerkbegeleiding via BijlesNederland

BijlesNederland biedt huiswerkbegeleiders een ideaal platform. Zij kunnen hun bijlesdiensten aanbieden aan een ieder die deze op prijst stelt. Als bijleszoeker kun je in contact komen met deze bijlesgevers.

Kun jij dus ook wel wat hulp gebruiken? Ga dan nu aan de slag en zoek gratis naar bijles. Plaats eenvoudig en snel een advertentie waarin je zo duidelijk mogelijk uitlegt wat je precies zoekt.

Bijlesgevers bij jou in de buurt hebben de gelegenheid om op je advertentie te reageren. Daarna kun jij zelf selecteren welke bijlesgever het beste bij jouw kind en zijn/haar behoeftes past. Helder en eenvoudig.

0 reacties op dit artikel

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Reageren met je eigen account? Log hier in.

Volg BijlesNederland op Facebook!