Tips en advies

Hoe creëer je de ideale leeromgeving?

Hoe creëer je de ideale leeromgeving?

Studeren. De meesten van ons hebben er sowieso al weinig zin in. 'Boh', en dan nog eens al die afleidingen vandaag de dag! Je laptop vol met spellen, je telefoon met 52 ongelezen notificaties, de kat die een aai over de bol wil, ze willen allemaal jouw kostbare aandacht. Dat schiet voor geen meter op, natuurlijk. Klinkt dat jou bekend in je oren?

Lang niet iedereen heeft de discipline om zich volledig op zijn of haar boeken te storten. Was dat maar zo. Het is van belang om al die stoorzenders te vermijden zodat jij een zo ideaal mogelijke leeromgeving creëert.

Moeilijk zat, maar niet onmogelijk. Wat is nou eigenlijk de ideale leeromgeving? En is dat niet voor iedereen wat anders? Sommige mensen lijken in een druk café nog te kunnen studeren, terwijl andere studenten al wild worden wanneer ze de parkiet van de buren horen fluiten. Om gek van te worden wanneer je net met je neus in de boeken zit!

In dit artikel zullen we een aantal belangrijke factoren bespreken die invloed hebben op de effectiviteit en prestaties tijdens het leren en aangeven hoe je jouw leeromgeving kunt verbeteren.‏

Rust, rust en nog eens rust tijdens het studeren

Het klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar in essentie is rust het allerbelangrijkste. Rust is een doorslaggevende factor voor het optimaal opnemen van informatie. Concentreren is toch net wat gemakkelijker in een rustige leeromgeving zonder afleidingen.

Afleidingen zoals straatgeluiden, stress om je heen of een moeder die af en toe langskomt met de laatste nieuwtjes belemmeren je concentratie. Probeer je hoofd vrij te maken en op tijd te beginnen. Veel studenten zeggen wel dat ze het best presteren bij stress, maar doorgaans zouden ze nóg beter scoren wanneer ze zich rustig de tijd zouden nemen.

Rust tijdens het studeren

Betekent dat nu dat je jezelf op moet sluiten in een geluidsdichte kamer? Nee. Je moet natuurlijk gewoon doen waar jij je het prettigst bij voelt. Zo studeren sommige mensen het beste met lichte klassieke muziek op de achtergrond. Onderzoek wijst uit dat dit het leerproces kan ondersteunen.

Samen studeren of alleen?

Zorg dat jij een manier om te studeren weet te vinden die bij jou past, op een plek die bij jou past. Want er hangt ook veel af van het vak dat je aan het studeren bent. Wanneer het een vak is waarbij je vaak met vragen zit en soms feedback van andere studenten nodig hebt, is een gedeelde studieplek een goede oplossing.

Dan is het misschien voor jou wel prettig om in een ruimte te zitten waar anderen ook zitten te studeren. Of wanneer er thuis geen plaats is of er veel kabaal is, is er misschien op school of in de bibliotheek wel een studieruimte. Als iedereen serieus aan het werk gaat in deze ruimte kun je elkaar ondersteunen, afvragen of de werklast verdelen.

Dat wat voor een ander werkt, werkt misschien voor jou niet zo goed. Je kunt het beste jou eigen routine vinden, dat zal de beste resultaten opleveren. Daarbij is de een gedisciplineerder dan de ander, maar met onderstaande tips kan het in ieder geval niet aan je werkplek liggen. Want er zijn natuurlijk wel universele dingen waar je op kunt letten.

Een goede leeromgeving zou aan een aantal voorwaarden moeten voldoen, namelijk:

Een overzichtelijke werkplek met genoeg ruimte voor je spullen

Een opgeruimde werkkamer heeft een goed effect op je concentratievermogen. Wanneer je om je heen kijkt en er is overal chaos, ben je veel minder geconcentreerd dan op een ordentelijke werkplek. Bijkomend voordeel is dat er ook minder is om mee te pielen. Dus geen knuffels op je bureau, geen stressballetjes en al zeker geen elektronische, knipperende lichtjes.

Opgeruimde en overzichtelijke werkplek

Zorg ook dat je bureau groot genoeg is. Zo kun je snel dingen vergelijken en houd je meer overzicht. Vandaag de dag is het ook een stuk makkelijker om het overzicht te houden, want veel informatie heb je digitaal op je scherm.

Een stoel die goede ondersteuning geeft en comfortabel zit

Er zijn tig studies uitgevoerd naar de gezondheidsgevolgen van zittend werken. Een goede stoel is essentieel om rugklachten op latere leeftijd te voorkomen. Zorg ervoor dat je op de juiste hoogte zit en op een goede bureaustoel. Er zijn hele ergonomische studies die hier dieper op ingaan, dus dit is zeker het vermelden waard.

Probeer af en toe ook even je benen te strekken, een rondje te lopen of wat frisse lucht te happen. Zeker wanneer je erg lang aan het studeren bent, is het goed om af en toe 10 minuten iets anders te doen. Drink een kopje thee of laat de hond uit. Even afschakelen en daarna weer met volle moed er tegenaan.

Goede ventilatie en temperatuur

Zorg voor een goede ventilatie zodat er voldoende zuurstof is om goed te kunnen werken en zorg ook dat het niet te heet of te koud is in de kamer. Veel mensen geloven dat het aanhouden van net iets te koude temperaturen bij zou dragen aan je scherpte. Maar dat soort Spartaanse praktijken raden wij niet aan.

Zorg voor een normale comfortabele temperatuur. Voor het opnemen van informatie is de temperatuur namelijk ontzettend belangrijk. Het is wetenschappelijk bewezen dat een gemiddelde temperatuur van ongeveer 22 graden ideaal is.

Gaat de temperatuur daar flink onder dan zul je sneller afgeleid worden. Wanneer je studeerkamer te warm is zul je eerder vermoeid raken en je minder goed kunnen concentreren.

Voldoende verlichting

Een goede verlichting is erg belangrijk. Zo zul je tijdens het lezen minder vermoeid worden en hoeven je ogen minder hard te werken om door al die regels aan informatie heen te loeren. Je neemt dan ook meer én sneller informatie op.

Neem ook af en toe pauzes, zeker wanneer je veel aan het lezen bent. Zit dan ook niet 5 uur aan een stuk op dat scherm te turen, maar neem pauzes. Dit is niet alleen goed om je benen te strekken, maar ook om je ogen even wat rust te gunnen.

Niet te veel afleiding

Zorg voor niet te veel afleiding, zoals spelende kinderen in de buurt of je telefoon of spelcomputer in de buurt. Dat soort zaken leiden je gemakkelijk af. Ook heel belangrijk, geen TV!

Muziek kan overigens wél ondersteunend werken. Al ligt het er natuurlijk aan wat voor muziek. Klassieke muziek of rustige melodische muziek kan een relaxerend effect hebben. Daarnaast zijn liedjes met veel gezongen tekst niet heel handig wanneer je aan het lezen bent. Zeker niet wanneer je zelf iets moet schrijven of een taal aan het leren bent.

Gebruik de bovenstaande tips en doe er je voordeel mee. Heel veel succes!

0 reacties op dit artikel

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Reageren met je eigen account? Log hier in.

Volg BijlesNederland op Facebook!